Keuzes geven kracht

Iedereen heeft in zijn of haar leven te maken met veranderingen, privé of zakelijk. Sommige veranderingen zijn gepland, andere volkomen onverwacht. Je hebt niet altijd invloed op wat er op je pad komt. Hoe je omgaat met die verandering, dat bepaal je wel zelf, daarin heb je wel een keuze. Als HR Business Partner heb ik veel mensen mogen begeleiden die als gevolg van een reorganisatie hun baan verloren. Dat was een heftige periode, maar bij mij was er vooral gevoel van dankbaarheid. Dankbaar om mensen bij te staan, er voor ze te zijn. Dat besef heeft bij mij een rol gespeeld toen ik zelf persoonlijk onderdeel werd van een reorganisatie en een keuze moest maken.

Het is mei 2013. Het moment dat de reorganisatie van de afdeling HR een feit is. Ook ik krijg te horen dat ik boventallig ben. Dat is een heel raar moment. Nu zit ik zelf aan de andere kant van de tafel. En ondanks het feit dat je weet dat het er aan komt, is het op dat moment best slikken en emotioneel. Ik heb in ieder geval een keuze: vasthouden aan de oude situatie en weer solliciteren op een HR functie in hetzelfde bedrijf óf loslaten en nieuwe perspectieven ontdekken. Ik hoef niet lang over mijn keuze na te denken: ik wil een nieuwe uitdaging en besluit na ruim 21 jaar dienstverband de organisatie te verlaten. Negentien december 2013 is mijn laatste werkdag. Best gek na een enorm hectische tijd van veranderingen. Met mijn eigen Research sector zit ik nog midden in de reorganisatie. Dat moet ik loslaten. Ik neem afscheid van mensen waarmee ik zoveel jaren heel fijn heb samengewerkt. Het voelt dubbel. 
In januari 2014 neem ik me voor om mezelf tijd te gunnen om echt afstand te nemen van het werk. Tijd voor bezinning. Ik wandel veel. Buiten zijn in de natuur met onze hond vind ik heerlijk. Deze periode voelt als een sabbatical én tegelijk als de voorbereiding op mijn toekomst. Ik besluit dan ook te starten met het outplacement bureau om te onderzoeken wat ik precies wil gaan doen.

Ont-moet jezelf

Al snel kom ik er achter dat ik mijn focus wil leggen op coachen, anderen verder helpen. De rode draad in mijn leven na 30 jaar werkervaring wordt mij helder: iets betekenen voor een ander, dát is wat ik belangrijk vind in het leven. Mijn koers staat vast: een eigen coachbedrijf starten! Daarbij komen tegelijk de volgende vragen om de hoek kijken: wie ga ik dan coachen, waarmee help ik mensen, hoe ga ik dat doen en waar? Het vele wandelen helpt mij bij het maken van mijn keuzes. Tijdens het wandelen kan ik mijn gedachten heel goed ordenen, krijg ik nieuwe ideeën en vallen puzzelstukjes in elkaar. Ik maak keuzes die bij mij passen.
Mijn doelgroep wordt helder: HBO/WO professionals. De mensen waarmee ik veel jaren heb samengewerkt. En die regelmatig hun neus om de deur staken met de vraag: heb je even? Als ze dan weggingen kreeg ik vaak te horen: bedankt, je hebt me echt verder geholpen. Kan ik hier een abonnementje op krijgen? En ik dacht dan wel eens: wat heb ik nu gedaan, waar heb ik ze mee geholpen? Ook dat wordt me helder: in het maken van keuzes. Het is augustus 2014 en mijn bedrijf is geboren: DeKeuzeCoach. Wow! Ik heb een bedrijf, een website, een locatie, zelfs al direct klanten. Ik ben heel blij.

Kleine verandering grote impact

In de maanden die volgen heb ik toch het gevoel dat er nog iets ontbreekt. Het wandelen en het effect dat het op mij heeft, laat me niet los. Niets is toeval. In februari 2015 belt een collega coach. Zij coacht met paarden, iets wat ik heel fascinerend vind, maar waarvan ik niet goed weet wat ik me daarbij voor moet stellen. Zij stelt me voor om het een keer zelf te ervaren en ik neem haar aanbod aan.
De coach vraagt mij in eerste instantie connectie te maken met paard Sam en vervolgens te vragen of hij met me mee wil lopen. Dat gaat gemakkelijk. Terwijl Sam achter mij aan loopt, stelt de coach mij een aantal vragen over wat me bezig houdt. Ik vertel dat ik in 2014 gestart ben met DeKeuzeCoach. Zelfstandig ondernemerschap en je focus leggen op datgene wat je het allerliefste doet is geweldig. Tegelijkertijd brengt het soms ook twijfel en onzekerheid met zich mee. Dat vertel ik niet alleen, maar ik voel die onzekerheid ook in mijn buik. Op dat moment gebeurt er iets: Sam blijft stilstaan en volgt mij niet meer.
De coach vraagt mij opnieuw verbinding te maken met Sam en hem weer mee te vragen. Dat gebeurt, hij loopt weer met me mee. De coach raadt me aan om de twijfel waarover ik sprak los te laten. Ik begin vervolgens te vertellen over mijn passie voor wandelen. Wandelen en buiten zijn geeft mij energie en inspiratie. Ik ontdek gemakkelijker andere perspectieven, relativeer en maak keuzes. Een geweldige ervaring. Ik geef aan dat ik plannen heb om coachen in de buitenlucht daadwerkelijk te gaan toepassen. Wat er vervolgens gebeurt is heel bijzonder.
Sam loopt plotseling vlak achter mij en ik voel zijn hoofd in mijn rug. Hij blijft me vooruit duwen alsof hij wil zeggen: vooruit, schiet op, ga door met wat je wilt doen. Wat er op dat moment door me heen gaat, is nauwelijks te beschrijven. Ik word letterlijk gestimuleerd stappen te zetten en het pad te volgen dat ik wil inslaan. Sam gaat heel dichtbij me staan, met zijn hoofd tegen mijn wang. De uitdrukking in de ogen van het paard is onbeschrijfelijk. Dit zijn voor mij overduidelijke signalen om daadwerkelijk stappen te maken met het coachen in de buitenlucht. In de zomer van 2015 volg ik wandelcoachtrainingen. Het stukje dat naar mijn gevoel ontbreekt in mijn coaching, is ingevuld. Mijn coachlocatie is buiten, in de natuur.

Krachtige keuzes maak je zelf

Verkennen, inzicht krijgen, nieuwe perspectieven ontdekken, verschillende paden bewandelen, knopen doorhakken, vol vertrouwen keuzes maken die bij me passen, dat is wat ik zelf heb gedaan. Door dit proces te doorlopen sta ik als het ware stevig geworteld in de grond en ben ik in staat krachtige keuzes te maken voor mezelf. En dat is ook precies mijn manier van coachen. Ik heb deze methode zelf ontwikkeld en een naam gegeven: DeKeuzeKracht methode.
Deze methode bestaat uit 6 V's die een totaalbeeld vormen: Verkennen, Verdiepen, Verbreden, Veranderen, Vertrouwen, Verankeren. Deze 6 V’s zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op basis hiervan maak je vol vertrouwen de juiste keuzes. Jóuw keuzes, omdat je zelf verantwoordelijk bent voor een nieuwe draai aan jouw loopbaan en jouw leven.

Kiezen en gekozen worden

Na bijna vier jaar actief te zijn als DeKeuzeCoach, merk ik nu dat ik word gevonden via mond-tot-mond reclame. Iemand kent mij of heeft zelf een coachtraject bij mij ervaren en beveelt mij aan. Wat mij enorm helpt is de methodiek die ik hanteer, deze heeft een kop en een staart én een duidelijke inhoud. Dat geeft vertrouwen. Ook word ik gekozen vanwege het feit dat ik mijn cliënten mee naar buiten neem. Lopend naast elkaar buiten in de natuur heb je een heel ander gesprek dan binnen. Er zijn geen muren, geen plafond, je loopt naast elkaar waardoor je elkaar ook niet altijd aan hoeft te kijken. En het kan heel gemakkelijk stil zijn.

Leef het leven dat bij je past

Wanneer kun je bij mij terecht? Voor een nieuw perspectief of nieuwe uitdaging in jouw loopbaan. Als je je eigen koers wilt bepalen en een leven wilt leven dat echt bij je past. Wanneer je nieuwe energie op wilt doen en dat wilt doen wat écht bij je past. Trouwens: laat je hierbij niet weerhouden door alle grootse verhalen. Niet iedereen wil een B&B in een mediterraan land. Keuzes maken betekent niet per definitie dat je het roer volledig omgooit. Soms schuilt het juist in klein veranderingen. Zolang die veranderingen maar jóuw keuzes zijn. Ik geloof in de kracht van keuzes. Keuzes geven kracht. Keuzes maken betekent dat jijzelf de regie voert over jouw loopbaan en jouw leven. Vanuit die gedachte ben ik actief als DeKeuzeCoach. Natuurlijk: je hebt niet alles zelf in de hand. Een reorganisatie, collega’s waar je wel of geen energie van krijgt, privéperikelen: er gebeurt van alles om je heen. Dat kun je niet voorkomen, that’s life. Maar je kiest wel zelf hoe je daarop reageert en welke stappen jij zelf zet. Kiezen betekent dat je jouw eigen pad volgt. Let op: geen enkel pad is kaarsrecht. Soms tref je hobbels en bochten, ook dat hoort er bij. Jouw pad en jouw keuzes bepaal je zelf, ik help je daarbij.

Durf te leven, durf te kiezen

Natuurlijk heb ik zelf ook de nodige keuzes gemaakt in mijn leven. Nog steeds, want laten we eerlijk zijn: het hele leven bestaat uit kiezen. Mijn keuzes zijn altijd gebaseerd op een aantal fundamentele waarden. Doorzettingsvermogen, onafhankelijkheid, respect, zorgzaamheid en positief in het leven staan, zijn voor mij belangrijk. Ik heb aan den lijven ondervonden hoe krachtig keuzes zijn. En ik zie het keer op keer tijdens coaching sessies. In februari 2017 stond ik opnieuw voor een keuze: ik werd benaderd voor de functie HR-manager in een startup-organisatie. Dat wilde ik onder één voorwaarde: alleen parttime zodat ik als DeKeuzeCoach kan blijven coachen. We zijn inmiddels een jaar verder en ervaar het als een prachtige combinatie: parttime HR-manager in een bruisende organisatie én actief als zelfstandig ondernemer. Het sluit perfect aan bij de rode draad in mijn leven: er zijn voor anderen. Persoonlijke aandacht voor mensen, ze ondersteunen in hun werk en bij het maken van keuzes in hun leven; daar ligt mijn hart én mijn kracht. De manier waarop je omgaat met verandering, bepaalt de kwaliteit van je leven. Durf te leven, durf te kiezen! Dat gun ik iedereen!