Als bescheidenheid je in de weg staat

Wat zal de ander wel niet van me denken? Wie zit er nou op mij(n idee) te wachten? Ik wil niet lastig zijn.

In een vergadering op je werk, tijdens het regulier overleg met je baas of in het gesprek op school met de juf van je kind. Zomaar een paar voorbeelden uit de praktijk die ik regelmatig tegenkom. Van mensen die twijfelen aan zichzelf, zich klein houden of onzichtbaar maken, onzeker zijn en bang voor de reactie van de ander.

Niet alleen in het moment zelf, ook van tevoren maak je je al druk over hoe je iets gaat zeggen. En daarna ga je bij jezelf nog eens te rade hoe het is verlopen. Wat heb ik eigenlijk gezegd of juist niet, hoe kwam ik over, wat vinden ze nu van me? Je blijft erover malen. Met alle emoties die daarbij komen: teleurgesteld, boos, verdrietig, geïrriteerd. Het vreet energie. Je baalt omdat het je weer niet is gelukt echt te zeggen wat je wilde zeggen. Of misschien heb je je weer iets in de schoenen laten schuiven, waar je helemaal niet blij van wordt.

Als kind heb je van je ouders meegekregen: “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Je hoeft niet met je hoofd boven het maaiveld uit te steken”. Op zich niets mis mee, bescheidenheid siert. Het is alleen behoorlijk doorgeslagen. Je hebt er nu last van. Het belemmert je.

Rationeel weet je ook wát je anders wilt: met meer zelfvertrouwen in het leven staan, nee zeggen, grenzen aangeven. En toch gebeurt het niet. Je bescheidenheid samen met de nodige onzekerheid, blijft je parten spelen. Iets in jou triggert je waardoor oude patronen blijven bestaan. Met je verstand ga je dit dus niet veranderen, anders was het al lang gebeurt, nietwaar?

Belangrijk om te weten is dat deze patronen worden aangestuurd vanuit je onderbewuste. Dit betekent dat je dáár moet zijn om een verandering te realiseren. Hoe dan? Niet met je verstand, maar met je verbeelding. De uitspraak van Einstein vind ik hier heel toepasselijk: logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal. En zo is het!

In de coaching op het doorbreken van deze belemmerende patronen begeleid ik je om vanuit verbeelding naar je onderbewuste te gaan, de patronen te ontdekken én de aansturing te veranderen. Met als uiteindelijk resultaat: balans tussen ratio en intuïtie, zodat jij in staat bent weer rust en vrijheid te ervaren in je hoofd en lijf, grenzen aan te geven en vol zelfvertrouwen keuzes te maken die bij je passen. Ben je je bescheidenheid dan helemaal kwijt? Nee hoor en dat hoeft ook niet, zoals gezegd bescheidenheid siert. Wat je wel hebt opgeruimd is de blokkade die je ervan weerhoudt vrij en met zelfvertrouwen in het leven te staan en daar gaat het om.