Andere gedachten ander leven

In chaos is het lastig keuzes maken. Een opgeruimd bureau werkt nu eenmaal gemakkelijker en fijner dan je voortdurend tussen de enorme stapels papier en allerlei prullaria heen te worstelen. Chaos belemmert je vrijheid en focus. Je bent vaak afgeleid of werkt aan meerdere dingen tegelijk, alles gebeurt half. Rationeel weet je dat het je zou helpen om op te ruimen, toch gebeurt het niet.

Datzelfde gebeurt met chaos in je hoofd. Een hoofd vol ronddraaiende gedachten die je continu bezighouden. Niet alleen overdag, ook ’s nachts blijft het malen. En ook dan gebeurt alles maar half: je slaapt onrustig met als gevolg dat je minder energie hebt, wat je functioneren niet ten goede komt, om nog maar te zwijgen over wat het doet met je humeur.

Deze ronddraaiende, vaak negatieve en irreële gedachten leiden je af van wat je echt wilt doen of wie je wilt zijn. Je gaat twijfelen aan jezelf, aan je baan. Is dit het wel, misschien kan ik beter iets anders gaan doen, maar wat dan? Deze vragen kun je alleen beantwoorden wanneer je gedachten geordend en je belemmerende gedachten opgeruimd zijn.

Regelmatig ontmoet ik mensen die een andere functie of werkgever overwegen en mij vragen hen te helpen in het maken van die keuze. Ze worstelen al geruime tijd met vragen als: wat wil ik nou, wel of geen andere baan, in dit bedrijf blijven of toch ergens anders, past deze functie wel bij mij, kan ik dit wel, wat zijn de consequenties, wat zullen anderen er van vinden, hoor ik er dan nog wel bij?

Wat is de reden dat we niet ‘gewoon’ onze gedachten opruimen? Dat heeft vaak te maken met twijfel, onzekerheid, angst om te falen of niet goed genoeg te zijn, bescheidenheid, angst voor het onbekende, schuldgevoel, schaamte, bevestigingsdrang en gebrek aan zelfvertrouwen.

Allemaal patronen die je ervan weerhouden om jouw keuzes te maken, zowel zakelijk als privé. Laat je deze patronen bestaan, grote kans dat je ze meeneemt naar je nieuwe baan en er dus niets verandert.

Hoe fijn zou het zijn om daarvan los te komen en weer vrijheid te ervaren, jezelf te zijn, doen waar je blij van wordt en energie van krijgt! Het goede nieuws is dat deze belemmerende patronen daadwerkelijk te doorbreken zijn én op te ruimen.

Kortom, eerst opruimen, dan komt er rust in je hoofd en alle ruimte, energie en zelfvertrouwen om keuzes te maken die bij je passen! Ook jij kunt dat, je hoeft het niet alleen te doen, wel zelf.