Angst en onzekerheid een belemmering?

In ons leven nemen we heel wat hindernissen en hobbels. Kleine en grote, hoge en lage. Sommige zijn gemakkelijk, andere lijken niet te overbruggen.

Je ziet als een berg op tegen die presentatie, blijft er maar aan sleutelen want oh jee, anderen vinden er vast van alles van! Die nieuwe functie lijkt je super gaaf, alleen je onzekerheid brengt je voortdurend aan het twijfelen: ‘kan ik het wel waarmaken, ben ik wel goed genoeg’? Je zou dolgraag het gitaarspelen weer oppakken, maar je hoofd zit vol met wat er nog allemaal móét. Wat zou je graag het Pieterpad lopen, je schuldgevoel houdt je tegen: ‘mag ik wel zoveel tijd nemen voor mezelf’? Je haalt geen energie meer uit het project dat jij leidt, je bent doodmoe en toch blijf je doorgaan, want stoppen voelt als falen.

Herken je dit? Niet doen waar jij naar verlangt, behoefte aan hebt, blij van wordt en energie van krijgt. Je wilt het wel maar je doet het niet. Je stelt het uit, voor de zoveelste keer. Uitstellen zorgt enerzijds voor veiligheid; zolang je geen stappen hebt gezet, kun je ook niet falen en kunnen anderen er niets van vinden. De andere kant is dat het je energie kost en stress oplevert en alles behalve gelukkig maakt. Tegengehouden door faalangst en onzekerheid, zet je jezelf in de ‘freeze’ stand.

Er is ook goed nieuws: deze patronen van angst, onzekerheid en uitstelgedrag zijn te doorbreken, ook al lijken ze nog zo vastgeroest. Ze zijn echt om te zetten in een nieuw perspectief en ik kan het weten! Ik ben namelijk diegene die hier letterlijk en figuurlijk over dat hek heen stapt. Inmiddels jaren geleden en vele hekjes en stappen verder! Door patronen van angst en onzekerheid te doorbreken en om te zetten in lef en zelfvertrouwen, maak ik de keuzes die bij mij passen en durf ik mijn eigen pad te gaan. Ben ik dan nooit meer onzeker? Echt wel, maar niet meer zodanig dat het me belemmert.

Waar wil jij nog overheen stappen? Vraag om hulp, je hoeft het niet allemaal zelf te doen.