Blik op de weg

Het is weer zomer en dat betekent vakantiekriebels! Op pad naar je favoriete reisbestemming. Een van de voorbereidingen is dan het uitstippelen van de route. Wat mij daarbij fascineert is hoe mensen de route naar hun eindbestemming zien en beleven. Dat begint bij de instelling van de gps. Wat wil jij zien onderweg? Of is er maar één doel: de eindbestemming?

Door welke bril kijk jij?
Als ik mijn doel op de gps heb ingesteld wil ik tijdens de reis zien waar ik op dat moment ben. Ik hoef mijn eindbestemming nog niet in zicht te hebben. Zo beleef ik eigenlijk ook de hele reis: ik kijk om me heen en geniet van wat ik onderweg allemaal zie.

Anderen zijn meer gefocust op de eindbestemming en minder geïnteresseerd in wat er onderweg allemaal passeert. Zij stellen hun gps in met het eindpunt in zicht, het zwart/wit geblokte vlaggetje. Bij grote afstanden betekent dit dat je geen details ziet van waar je op dat moment bent. De zijwegen zijn onzichtbaar.

Hier is overigens geen sprake van goed of fout. Het is louter een andere manier van kijken en beleven.

Finishvlag
Het valt mij op dat deze verschillende manier van kijken naar een reisbestemming, in het dagelijkse leven niet veel anders is. Als ik een doel voor ogen heb, ervaar ik de weg er naar toe minstens zo interessant als het behalen van het uiteindelijke resultaat. Zo ook bij een boswandeling, een met paaltjes gemarkeerde route. Ik geniet van de omgeving en maak onderweg foto’s van de - ogenschijnlijk simpele -  dingen die me opvallen.

Een ander voorbeeld: ruim twee jaar geleden heb ik ervoor gekozen mijn vaste baan te beëindigen en zelfstandig ondernemer te worden. Mijn doel om daar een succesvol bedrijf van te maken, mag helder zijn. Garantie op succes? Zeker niet. Wel vertrouwen in wat ik wil en wat ik kan. Sla je een nieuwe richting in, dan is dat nooit één rechte geplaveide weg. Onderweg ontmoet je mensen, krijg je nieuwe ideeën, ontdek je zijpaden, maak je keuzes, overbrug je hobbels en vier je succesjes.

Het resultaat van je eindbestemming is niet altijd direct zichtbaar. En dat vind ik eigenlijk best fijn. Ik houd vast aan mijn droom en hoef tegelijkertijd de finishvlag nog niet te zien. Liever niet zelfs, daarvoor ben ik nog veel te nieuwsgierig naar wat er allemaal op mijn pad komt.

Goede reis naar jouw droombestemming!