De Camino, nog elke dag in mijn leven

Eén september 2019 is het een jaar geleden dat ik vertrok naar Zuid-Frankrijk voor mijn Camino vanaf St Jean Pied de Port naar Santiago de Compostela.

Deze bijzondere reis is nog elke dag in mijn leven. De Camino ís als het leven, het gaat op en neer; de paden zijn soms zwaar en dan weer gemakkelijk begaanbaar. Ik heb de nietigheid van het leven ervaren, alleen op pad, in de prachtige natuur. Alles wat ik nodig had, zat in mijn rugzak. Fysieke inspanning zorgde voor mentale ontspanning in hoofd en lijf. Het afzien heeft me geholpen te reflecteren op dingen die gebeuren in het dagelijkse leven. Te vertrouwen op het leven, op wie ik ben en op mijn eigen kracht. Ik voelde me ongelooflijk fit en sterk. En vooral dankbaar, voor mijn gezondheid, de fijne mensen om me heen in mijn leven, het levenspad dat ik bewandel, het prachtige weer en de gelegenheid die ik heb gekregen én genomen om deze voettocht te maken.
Het heeft me enorme levenskracht gegeven. Dit is wie ik ben, dit is waar ik blij van word, dit is hoe ik verbind met mezelf en met anderen.

Mijn zeven waarde(n)volle levenslessen van de Camino:
1. Stel niet uit
2. Volg je eigen pad in je eigen tempo
3. Gun jezelf ruimte
4. Durf kwetsbaar te zijn
5. Ont-moet en ontmoet
6. Heb lef en moed
7. Blijf in verbinding met jezelf

Bij het zien van dit prachtige filmpje was ik weer even terug op de camino... 

Life is about climbing the mountain and enjoy the journey.