De impact van kwetsbaarheid

Als 19-jarige stapte ik vol verwachting en een tikkeltje nerveus mijn eerste baan binnen. Het was een spannende tijd, vol nieuwe ervaringen en uitdagingen. Maar één moment staat me nog altijd helder voor de geest. Dat dit moment mijn kijk op leiderschap en menselijke verbinding voorgoed zou veranderen, wist ik toen nog niet.

Op een gewone dag op kantoor werd ik plotseling geconfronteerd met de kwetsbaarheid van een ervaren collega. Hij trok me aan mijn jasje, geëmotioneerd en vol angst voor een aanstaande toespraak. Zijn openheid raakte me diep. Ik voelde me overweldigd door de verantwoordelijkheid die hij op mijn schouders legde, maar tegelijkertijd geraakt door zijn vertrouwen.

Terwijl ik hem kalmeerde met een glaasje water en ervoor zorgde dat iemand anders de toespraak zou doen, besefte ik niet dat er een zaadje was geplant. Het zaadje van kwetsbaarheid, van menselijkheid, van verbinding. Het besef kwam pas later, toen ik merkte dat mensen naar me toe kwamen om hun kwetsbaarheid te tonen, om hun angsten en onzekerheden te delen.

Wat deze ervaring me heeft geleerd, is dat blijkbaar mijn aanwezigheid rust, veiligheid en vertrouwen uitstraalt, waardoor anderen zich kwetsbaar durven opstellen. Destijds had ik daar geen idee van, maar nu zie ik het als een geschenk. Mijn vermogen om rust en een veilige ruimte te creëren voor anderen om zichzelf te zijn, is een van mijn grootste krachten geworden.

Mijn dank aan mijn toenmalige collega is groot; voor het tonen van zijn kwetsbaarheid en voor het planten van dat zaadje van wijsheid en groei. Zijn gebaar heeft een blijvende impact gehad op mijn leven en mijn werk.

Hoe vaak geef jij jezelf toestemming om kwetsbaar te zijn? Is kwetsbaarheid voor jou een teken van zwakte, of erken je de moed die nodig is om je ware gevoelens te laten zien? Wat kun jij zelf doen om een veilige omgeving te creëren waarin iedereen zichzelf kan zijn, zodat echte verbinding en groei mogelijk worden?

Door deze vragen te stellen, nodig ik je uit om na te denken over je eigen houding ten opzichte van kwetsbaarheid en om bewuster te worden van de impact die het kan hebben op jou en op anderen.