De lessen van de Camino: een reis van vijf jaar geleden die voortduurt

Het is alweer vijf jaar geleden dat ik de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela wandelde. Een reis die me niet alleen fysiek door landschappen leidde, maar ook door een innerlijk avontuur van groei en ontdekking. De lessen die ik onderweg heb geleerd, draag ik nog altijd met me mee.

De Camino stelde me voor keuzes, net zoals het leven zelf dat doet. Regelmatig had ik de optie: kies ik voor de gemakkelijke weg, rechtdoor en zonder al te veel hobbels? Of ga ik voor de zwaardere, langere weg, door bossen met klimmen en dalen, met beloningen van prachtige uitzichten? De verleiding van de rechte weg was groot. Het was comfortabel, voorspelbaar. Maar diep vanbinnen voelde ik dat juist de uitdagingen en onbekende wendingen de kostbaarste schatten van deze reis zouden openbaren.

En zo begon ik aan de kronkelige paden. Terwijl ik door de velden of de bossen liep stonden mijn zintuigen wijd open; ik voelde de grond onder mijn schoenzolen en rook de subtiele geur van eucalyptusbomen. Ik genoot van het vrolijke gezang van talloze vogels om me heen, vooral de melodie van het roodborstje herkende ik. Elke helling die ik beklom, werd beloond met een uitzicht dat me sprakeloos maakte, een levendige herinnering dat juist de moeilijkste weg de meest onvergetelijke ervaringen brengt.

De lessen die ik op de Camino leerde, bleken niet alleen van toepassing op die kilometers aan wandelpaden. Ze vonden hun weg naar mijn dagelijkse leven. De kracht van het kiezen voor de uitdagende weg, zelfs als de verleiding van het bekende lonkt, is een leidraad geworden. Niet alles hoeft voorgekauwd en voorspelbaar te zijn. Soms is het de onzekerheid, de onbekende bocht, die ons leidt naar de mooiste bestemmingen. Net zoals ik op de Camino groeide door de uitdagingen die ik onderweg tegenkwam, blijf ik groeien door de keuzes die ik in het leven maak.

Deze reis van vijf jaar geleden heeft me geleerd dat het oké is om niet alles te weten, om te twijfelen, om te kiezen voor het onbekende. Het heeft me ook geleerd op mezelf te vertrouwen, zelfs als ik nog niet precies weet hoe mijn pad zal lopen. Het gaf me de kracht om de uitdagingen aan te gaan en te geloven dat ik altijd een weg zal vinden, hoe kronkelig die ook mag zijn.

Deze waardevolle levenservaring draag ik ook met me mee in mijn coaching. Hier ontmoet ik mensen die voor keuzes staan, die soms struikelen over de hobbels in hun leven. Ik deel met hen de kracht van nieuwsgierigheid, het vertrouwen in zichzelf en het omarmen van de onbekende bochten op hun pad. Samen bewandelen we de kronkelige wegen, wetende dat juist daar de mooiste inzichten en groei verscholen liggen. Mijn reis op de Camino is niet alleen een persoonlijke schat, maar ook een geschenk dat ik koester om anderen te inspireren op hun eigen pad van zelfontplooiing en authentiek leven.