Even bijtanken - 5 tips

Tijd voor jezelf
Een coach gaf mij eens de tip ‘Claim your own space’ en daar moet ik nog vaak aan denken, sterker nog: ik pas het toe.

Er is ruimte voor iedereen, ook voor jou. Herken je dit: je bent verzorgend van aard en hebt van thuis uit meegekregen dat je eerst voor anderen zorgt en dan voor jezelf. Ik had de neiging daarin een beetje door te slaan, ik hield met iedereen rekening en was verbaasd en teleurgesteld dat niemand met mij rekening hield, althans dat gevoel kreeg ik. In mijn ogen ging iedereen zijn eigen gang, behalve ik. Totdat ik deze waardevolle tip kreeg ‘claim your own space’.

Hoe doe je dat?

  1. Dagelijks één uur voor jezelf inplannen.
  2. Eén uur iets doen waar je van geniet, energie van krijgt en blij van wordt. Voor mij is dat een uur wandelen en buiten inspiratie opdoen of een boek lezen. Een uurtje weg van dagelijkse beslommeringen.
  3. Laat de mensen om je heen weten dat je even iets voor jezelf doet.
  4. Houd vast aan dit moment voor jezelf. Mocht iemand je aandacht toch vragen zeg dan gerust: ‘nee, nu niet, straks ben ik er weer voor je’.
  5. Stop ermee je hierover schuldig te voelen, want wat blijkt: iedereen neemt zijn/haar eigen ruimte, dus het valt niet eens op dat jij het ook doet!

‚Äč
Wat levert het je op?
Tijd voor jezelf nemen, maakt dat je:

- gemakkelijker loslaat
- niet meer alles wilt regelen
- de verantwoordelijkheid bij anderen laat
- ziet dat alles doorgaat, op een andere manier, dat is ook oké
- meer rust ervaart
- geniet van het moment voor jezelf
- energiek blijft

Wil jij dat ook?
Gewoon doen, kies voor jezelf, vandaag mee beginnen en ervaar dat het gemakkelijker gaat dan je denkt.