Hoeveel bevestiging heb jij nodig?

Bevestig mij dat ik goed genoeg ben, dat het goed is wat ik heb gedaan. Voortdurend bevestiging vragen van anderen is kenmerkend voor perfectionisme. Je bent niet meer in staat om zelf een oordeel te vormen over je prestaties. Je bent pas tevreden over wat je hebt gedaan als dit ook door anderen is bevestigd. Je bent afhankelijk van de mening van anderen.

Andere kenmerken van perfectionisme zijn: de lat te hoog leggen, geen nee kunnen zeggen, over je eigen grenzen gaan, piekeren, moeilijk keuzes kunnen maken, alles onder controle willen houden, je overal verantwoordelijk voor voelen, vaak uitstellen.

Deze patronen kunnen belemmerend werken en bergen energie kosten. Ze weerhouden je ervan volledig vrij te zijn in je doen en laten. Patronen die vaak zijn ontstaan in de kindertijd en zich op latere leeftijd kunnen uiten in angst om te falen, angst om niet gewaardeerd te worden, in twijfel of je wel goed genoeg bent, in onzekerheid en stress.

Herken je dit en wil jij af van die bevestigingsdrang of een van de andere patronen?

Dat kan! Ik heb het zelf ervaren. In mijn opleiding tot perfectionisme coach ben ik me bewust geworden van mijn eigen patronen. De opleiding ging ik volgen om ánderen te helpen, ik dacht zelf geen last te hebben van perfectionisme. Totdat ik de kenmerken leerde kennen. Onzekerheid en bescheidenheid bleken mijn belemmeringen. Niet dat dit helemaal nieuw voor me was, ik wist best wel dat ik af en toe last had van onzekerheid en twijfel; en mezelf op de voorgrond plaatsen is niet wat ik van thuis uit heb meegekregen. Maar het effect van deze ‘saboteurs’ werd me pas echt duidelijk in deze opleiding.

Met de OCP-methode (Ontwikkelingsgericht Coachen van Perfectionisme) doorbreek je patronen en vindt er daadwerkelijk een ommekeer plaats. Mijn belemmeringen heb ik weten om te zetten in moed en zelfvertrouwen. Dit was het duwtje in de rug dat ik nodig had om het besluit te nemen mijn baan als HR Manager op te zeggen en me volledig te richten op mijn coachpraktijk. Ik ben super blij met mijn keuze! Overigens wil dat niet zeggen dat ik nooit meer twijfel of ergens onzeker over ben; dat gebeurt zeker wel, maar het staat me niet meer in de weg.

Patronen van perfectionisme in een ander perspectief te plaatsen is een bevrijding! En dat gun ik jou ook!