Je lichaam zegt stop! Wat doe jij?

Heb je al maanden (of misschien zelfs al jaren!) lichamelijke klachten waar je maar niet vanaf komt? Bezoeken aan huisarts en ziekenhuisonderzoeken leveren niets op. Alles is oké krijg je telkens te horen. Maar voor jou is het allesbehalve prima, je wilt van die klachten af. Een voorbeeld uit de praktijk: Bram had zo’n heftige buikklachten dat goed functioneren onmogelijk werd. Hij werd er onzeker van en zat niet goed in zijn vel, zijn energie en levensvreugde waren verdwenen. Tot dat ene moment... wordt vervolgd.

Welke signalen krijg jij van je lichaam?
Ben jij je bewust van de signalen die je lichaam jou geeft? Te lang in een bepaalde houding zitten, bijvoorbeeld achter je computer, levert pijn in je schouders of nek op. Bij langdurige stress zullen je hoofd, nek en rug je dat vertellen en wellicht melden ook je maag en darmen zich. In feite geeft je lichaam aan dat je je situatie moet veranderen om te voorkomen dat signalen klachten worden of zelfs leiden tot ziekte.

Wat doe je met deze signalen?
Daarin heb je twee keuzes:

  1. Je pakt een paracetamol of een zalfje om de pijn te bestrijden. De kans is groot dat de pijnbestrijding slechts van tijdelijke aard is. Je lichaam zal je blijven waarschuwen en signalen blijven afgeven. Je negeert de signalen, je verandert niets en krijgt last van lichamelijke ongemakken. 
  2. Je neemt de signalen serieus en besluit: ik wil dit veranderen.

‚Äč
Wat je verder helpt
Bram koos voor optie 2. Hij is kritisch naar zijn eigen situatie gaan kijken en heeft zich daarbij een aantal vragen gesteld:

  • Hoe lang heb ik die klachten al? Ruim een jaar.
  • Door welke situatie zijn die ontstaan? De onprettige sfeer op mijn werk; gebrek aan waardering; de lat die ik voor mezelf te hoog leg; gesprekken met mijn manager leveren niets op; ik heb het gevoel dat ik faal; wat zullen anderen er van vinden. Ik kan het eigenlijk niet meer opbrengen om naar mijn werk te gaan.
  • Wat wil ik veranderen? Ik wil me weer goed voelen en fit zijn zonder lichamelijke klachten.
  • Wat kan ik doen om mijn situatie te verbeteren? Zelf de knoop doorhakken; mijn baan opzeggen.


En zo geschiede. Bram heeft in overleg met zijn werkgever zijn dienstverband beëindigd. De lichamelijke klachten zijn na zijn besluit snel verminderd en inmiddels nagenoeg verdwenen. Hij ervaart weer rust en een gevoel van vrijheid en ruimte. Energie en levensvreugde zijn terug in Bram’s leven. Hij neemt de tijd om er achter te komen wat hij écht wil en de keuzes te maken die bij hem passen.

Je keuzes bepalen de kwaliteit van je leven
Ik hoor je denken: ik kan toch niet zomaar mijn baan opzeggen, er moet wel brood op de plank komen. Belangrijk te weten is: hoe wil je leven en wat is belangrijk in je leven? Hoe zou het zijn als je je huidige situatie ongewijzigd laat?

Soms moet je eerst iets loslaten om ruimte te maken voor nieuwe stappen. Zorg eerst voor rust in je lijf en hoofd en je zult verrassende ontdekkingen doen. Je hebt niet altijd invloed op wat je overkomt in het leven, wél hoe je ermee omgaat. De manier waarop je omgaat met veranderingen bepaalt de kwaliteit van je leven.