Loopbaan in drijfzand?

Je hebt het gevoel in drijfzand te zijn beland: je komt geen stap meer verder en dreigt steeds verder weg te zakken.

Je zit niet meer op je plek bij je werkgever. Je hebt het gevoel volledig vast te zitten en te worden geleefd. Je verliest de regie over je eigen agenda, die wordt van alle kanten volgepropt. Je hebt de indruk nergens meer aan toe te komen. De vele veranderingen in de organisatie maken dat er steeds meer voor je wordt bepaald. Van vrijheid van handelen is nog nauwelijks sprake. Daar heb je last van. Wat is er nog over van je zelfstandigheid, bevoegdheid en vrijheid? Wat doet dit met je eigenwaarde?

Een pion
Je hebt meermaals aangekaart bij je leidinggevende dat je deze manier van werken allesbehalve prettig vindt (en dat is zacht uitgedrukt). Werd je feedback jaren geleden nog op prijs gesteld, inmiddels is dat beduidend anders. Je manager is van mening dat je het jezelf niet te moeilijk moet maken en gewoon de koers van de organisatie moet volgen.
Ondanks je gevoel niet meer te worden gehoord, als een pion te worden behandeld en minder waardering te ervaren, geef je niet op en blijf je doorgaan. Vol goede moed, hopend op betere tijden.

Na een aantal jaren van overlevingsstand, stroomt de energie inmiddels uit je lichaam, niet meer in staat bij te tanken. Je kunt en wilt deze manier van werken eigenlijk niet meer opbrengen. Je lichaam sputtert tegen en de impact op je privéleven is ook merkbaar.
Door blijven gaan in een omgeving of onder omstandigheden die volledig tegen je eigen gevoel en waarden indruisen, is slopend. Hoe harder je worstelt, hoe verder je wegzakt. Laat het zover niet komen! Zo wil je niet leven!

Hoe pak je dit aan

  • Luister naar de signalen die je lichaam je geeft.
  • Stop met je blijven verzetten tegen iets waar je geen invloed op hebt.
  • Wacht niet af en neem zelf het initiatief.
  • Laat het oude los zodat er ruimte komt voor iets nieuws.
  • Gun jezelf ruimte en rust om stil te staan bij wat jij belangrijk vindt in het leven.
  • Ben je bewust van jouw waarden en wat jij nodigt heb om die waarden na te leven.
  • Erken je eigen unieke kwaliteiten.


Heb vertrouwen in jezelf, altijd!
​Helder hebben wat je wilt, wat je kunt en wie je bent, stelt je in staat te ontdekken wat je mogelijkheden zijn en keuzes te maken die bij je passen. Geen sprake meer van drijfzand, je staat stevig geworteld en voelt weer vaste grond onder je voeten. Je haalt weer voldoening uit je werk en je bent in staat te leven in plaats van te overleven.