Perfectionisme? Bevrijd jezelf!

Een jaar geleden liep ik de Camino naar Santiago de Compostela. Een bijzondere reis die mij enorme levenskracht heeft gegeven. Ik voelde me daar volledig vrij. Sterk, fit, zorgeloos, vol zelfvertrouwen en helemaal ‘in het nu’. Tijdens die wekenlange wandeling realiseerde ik me als nooit tevoren dat ik “oké ben”.

Eigen perfectionisme was dan ook niet de aanleiding om de opleiding OCP (Ontwikkelingsgericht Coachen op Perfectionisme) te gaan volgen. Ik wilde ándere mensen helpen, mensen die last hebben van perfectionisme. Ik niet. Dacht ik. Totdat ik na de eerste dag van de opleiding mijn keukenla opentrok en me realiseerde dat die er toch wel meer dan geordend uit zag. Kopjes gesorteerd op kleur, met alle oortjes naar één kant. En ja, ik ging de handdoeken opnieuw opvouwen nadat mijn partner de was had gedaan.

Deze opleiding liet mij in eerste instantie zien wat perfectionisme is, wat de kenmerken zijn, welke patronen ik heb en wat die met mij doen. Waar ik me in deze coaching vooral bewust van ben geworden is mijn patroon van weerstand: angst en bescheidenheid. Had ik op de Camino het ultieme gevoel vrij en vol zelfvertrouwen te zijn, toch popt de gedachte weer op en vraag ik me af of ik wel goed genoeg ben. Wie denk ik wel dat ik ben om mijn verhaal te vertellen. Dat is mijn patroon van weerstand, wat mij in de weg staat om verder te komen. Als een kurk van een champagnefles die met geen mogelijkheid los komt.

De bewustwording dat je een patroon hebt, is het begin van de verandering. Dat kan ik beamen. De ©OCP-methodiek heeft mij laten ontdekken wanneer mijn saboteur actief is, wanneer die is ontstaan en wat de intentie van deze saboteur is of eigenlijk wás. De aanvankelijke drijfveer van dit patroon om mij te beschermen, blijkt niet meer te werken. Angst en onzekerheid hebben plaatsgemaakt voor vertrouwen en authenticiteit. Geen stroeve kurk, maar bubbels! En zo kwam de kurk uit de fles en bruist het in mij. Volle kracht vooruit!

Iets willen betekenen voor een ander deed ik al met persoonlijke aandacht en ondersteuning in het maken van keuzes. Daar komt een krachtige component bij: ontwikkelingsgericht coachen op perfectionisme. Met behulp van de ©OCP-methodiek help ik mensen patronen te doorbreken en een goede balans te vinden tussen het voldoen aan hoge verwachtingen en het respecteren van de eigen grenzen. Een verrijking die ik ook zelf heb doorleefd. En daarom ben ik heel blij OCP-coach te zijn. Deze specialisatie sluit perfect aan bij de rode draad in mijn leven: anderen verder helpen, daar ligt mijn hart én mijn kracht. Ik wil het verder de wereld inbrengen en nog veel meer champagneflessen ontkurken. Laat het bruisen!