Rem jij jezelf af?

We twijfelen allemaal wel eens, over kleine en grote dingen. Welke kleding zal ik vandaag aandoen, wat zullen we eten vanavond, zal ik wel of niet gaan solliciteren, ga ik me nu inschrijven voor die ene opleiding of ga ik dit jaar die droomreis maken? Niets mis mee om af en toe stil te staan, de tijd te nemen om na te denken. Het maakt dat je weloverwogen keuzes kunt maken.

Het wordt anders als twijfel doorslaat in onzekerheid, als nadenken piekeren wordt en je gedachten met je aan de haal gaan. Dat je blijft malen over wat er allemaal niet goed gaat of wat er zou kunnen gebeuren. Over wat je beter had kunnen doen, wat er nog allemaal moet, over wat anderen van je vinden. Pfff… een negatieve gedachtestroom die niet lijkt te stoppen, bergen energie kost en een gevoel van angst oproept. Angst om te falen of de controle te verliezen of de angst of je wel goed genoeg bent. Het zet je allesbehalve in beweging. Het maakt je klein en bijna onzichtbaar. De energie stroomt uit je lijf, je bent vooral moe. Het lukt je niet meer je werk goed te doen en voelt je daardoor weer schuldig naar je collega’s.

Onzekerheid en angst laten je twijfelen aan jezelf, niet alleen in je werk, ook privé heeft het een negatief effect. Je relatie valt het op dat je een steeds korter lontje hebt. En je hobby’s waar je eerder veel plezier en energie uithaalde, laat je nu links liggen. Je creativiteit en de liefde voor muziek zijn ver te zoeken. Complimenten van cursisten die eerder workshops bij je volgden, komen nauwelijks binnen. Wat je wel hoort is je eigen saboteur: “Het is toch niks, amateur die ik ben, wie zit er nou op mij te wachten?” Je onzekerheid is vele malen groter en het maakt je verdrietig. Het werkt verlammend en zet je volledig op de rem.

Rationeel weet je dat je het anders wilt, maar het lukt je niet dit zelf te keren. Vraag hulp, je hoeft het niet alleen te doen. Die belemmerende patronen zijn te doorbreken, ook al lijken ze nog zo vastgeroest. Hoe fijn is het om weer met zelfvertrouwen en plezier te doen waar je goed in bent, vol energie in het leven staat, te genieten en volledig jezelf te zijn!

Rem jij jezelf nog af?