Saboteurs, geef ze een plek

De stemmetjes in je hoofd, de zogenaamde de saboteurs op je schouder, ze zijn er altijd. Ze zitten je dwars en belemmeren je in wat je eigenlijk wilt bereiken. De stemmetjes die zeggen: zou je dat nu wel doen, is dat wel verantwoord, kun je dat wel, heb je wel zoveel tijd?

Ik had ook zo’n stemmetjes toen ik plannen had de Nijmeegse Vierdaagse te gaan lopen: kan ik dat wel, kost het niet teveel tijd, mag ik wel zoveel ruimte voor mezelf nemen?
Naast deze belemmerende stemmetjes waren er ook stimulerende stemmetjes in mij die zeiden: ik ben dit al jaren van plan, ik wil het zelf een keer ervaren, ik wil de uitdaging aangaan, wandelen geeft mij enorm veel plezier en energie!

Ieder mens heeft stimulerende en belemmerende overtuigingen in zich. En we hebben ze allebei nodig. Ook de saboteurs, ze houden je namelijk alert. Maar hoe zorg je er nu voor dat die niet je doen en laten bepalen.  Dat leg ik uit.

Al je overtuigingen zijn onderdeel van je eigen persoonlijkheid, dat is een feit. Beschouw nu jouw persoonlijkheid eens als een autobus. Je eigen ‘ik’ zit achter het stuur en je overtuigingen zitten als passagiers in de bus. Ze roepen allemaal om het hardst om ook aan het stuur te zitten. Laat jij dit toe? Of houd je je eigen verantwoordelijkheid door zelf aan het stuur te blijven en je overtuigingen een plaats in de bus te geven, desnoods op de achterbank. Geef ze een plek en je zult ervaren hoeveel ruimte je daardoor zelf krijgt. Ruimte om keuzes te maken vanuit je eigen kracht ofwel doen wat je echt wilt in je leven.

Als ik mijn saboteurs de volle aandacht had gegeven, had ik de Vierdaagse niet gelopen. Ik heb ervoor gekozen om te luisteren naar mijn stimulerende overtuigingen en heb me ingeschreven voor de Vierdaagse. Natuurlijk was het ook spannend of ik het wel zou volbrengen, dat kleine belemmerende stemmetje, die twijfel, was er nog steeds. Het is immers een onderdeel van mijn persoonlijkheid. Maar ik had er geen last meer van, want ik had mijn saboteur op de achterbank van de bus gezet. Met heel veel plezier, energie en voldoening heb ik de Vierdaagse gelopen en ervan genoten!

Welke overtuigingen belemmeren jou in je keuzes?
Welke overtuigingen stimuleren jou?