Van zelftwijfel naar zelfvertrouwen

Het leven is een avontuurlijke reis, vol met uitdagingen en kansen die op ons wachten. Toch zijn er momenten waarop we onszelf in de weg staan en onze eigen voortgang belemmeren. Ik ben geen uitzondering op deze regel. Gedurende mijn eigen reis ben ik geconfronteerd met mijn interne hindernissen. In deze blog deel ik mijn persoonlijke ervaringen over hoe bepaalde gedachten, overtuigingen en angsten me hebben belemmerd en hoe ik deze obstakels uiteindelijk heb overwonnen.

Een van de meest slopende hindernissen die ik heb moeten overwinnen, is mijn voortdurende twijfel of ik wel goed genoeg ben. Die innerlijke stem van twijfel heeft me vaak 's nachts wakker gehouden. Telkens wanneer ik nieuwe uitdagingen wilde aangaan, was daar dat bekende gevoel van onzekerheid. De gedachte dat ik mogelijk niet aan de verwachtingen kon voldoen, drong zich op. Deze interne strijd vergezelde me bij elke stap in mijn carrière, zelfs als ik voor posities werd gekozen waarvan anderen geloofden dat ik ze verdiende. Steeds weer vroeg ik mezelf af: "Ben ik werkelijk competent genoeg voor deze positie? Zullen ze ontdekken dat mijn bekwaamheid minder is dan ze denken?"

Een andere barrière die ik tegenkwam, was het gevoel dat ik aan de verwachtingen van anderen moest voldoen. Ik neigde er altijd naar mijn keuzes en handelingen te baseren op wat anderen van mij zouden denken, zelfs mijn kledingstijl. Dit patroon zorgde ervoor dat ik mezelf begrensde, niet mijn authentieke zelf kon zijn en mijn ware passies negeerde uit angst voor negatieve reacties of buitensluiting. Als het ware offerde ik mijn eigen geluk op om de goedkeuring van anderen te verkrijgen.

Met het verstrijken van de tijd begon ik te beseffen dat deze angsten en twijfels geen objectieve waarheden waren. Ze waren eerder obstakels die ik zelf had gecreëerd, die me ervan weerhielden echt mezelf te zijn en mijn prestaties te erkennen en ervan te genieten. Ik realiseerde me dat het niet draaide om de afwezigheid van angst en twijfel, maar om te leren met deze gevoelens om te gaan. Ik besefte dat als ik daadwerkelijk mijn doelen wilde bereiken en een vervuld leven wilde leiden, ik deze hindernissen zelf moest overwinnen.

Dit proces begon met het stellen van cruciale vragen aan mezelf. Wat wilde ík echt? Wat waren mijn diepgewortelde passies en dromen, los van de verwachtingen die anderen op me projecteerden? Dit leidde tot een proces van zelfontdekking en zelfacceptatie. Langzaam begon ik mijn eigen stem te herkennen en mijn eigen pad te bewandelen, zonder me te laten beïnvloeden door het oordeel van anderen.

Mijn werkzame leven is een langgerekt pad bezaaid met prestaties en kansen die me hebben gevormd tot wie ik nu ben. Bij elke positieve ervaring en nieuwe prestatie groeide mijn zelfvertrouwen. Ik heb mijn tegenslagen leren beschouwen als leermomenten in plaats van bevestigingen van mijn twijfels. Ik sta mezelf toe van mijn successen te genieten en trots te zijn op mijn inspanningen, in plaats van mijn energie te verspillen aan zelftwijfel.

De reis van het overwinnen van interne hindernissen is een doorlopend proces. Hoewel de schaduw van twijfel af en toe nog opduikt, heeft deze niet langer de kracht om me te verlammen. Ik heb geleerd hoe ik ermee kan omgaan, het te herkennen als een oude gewoonte en het geen invloed te laten hebben op mijn keuzes. Hoewel ik dit proces individueel heb doorlopen, stond ik er zeker niet alleen voor. Dankzij de combinatie van coaching, scholing en mijn eigen vastberadenheid heb ik geleerd dat ik inderdaad capabel ben, dat mijn succes geen toeval is, maar het resultaat van mijn harde werk en toewijding.

Dus hier sta ik nu, dankbaar voor elk bocht op mijn pad, zowel letterlijk als figuurlijk. Ik kijk met open armen en een nieuwsgierig hart naar de onzekerheden van de toekomst. Ik besef dat het juist de reis zelf is die waardevol is, de lessen, ontmoetingen en groei die mijn reis betekenis geven. Ik ben vastbesloten om mijn interne hindernissen te blijven overwinnen en te blijven groeien in de richting van een leven dat ik oprecht liefheb. Want uiteindelijk is dit mijn reis en ben ik degene die de koers bepaalt.

Mijn boodschap aan iedereen die kampt met angst en twijfel is dit: het is mogelijk om jezelf te bevrijden en voluit te leven. De weg kan uitdagend zijn, maar juist dit pad leidt tot groei en vervulling. Sta jezelf toe om nieuwe kansen te omarmen, zelfs als het onbekend terrein lijkt. Laat dat stemmetje van twijfel je niet weerhouden van het ontdekken van je ware potentieel. Wees moedig, wees vastberaden en leef zonder terughoudendheid. De wereld wacht op jouw unieke bijdrage!