Veranderen: JA! Maar hoe?

Sta jij open voor verandering? Je wilt weer energie en voldoening halen uit je werk, weten welk pad je wilt bewandelen, helder krijgen wat voor jou belangrijk is en keuzes maken. Je wilt nu in actie komen, maar hoe? En waar?

Binnen of buiten
Waar voer jij het liefst een gesprek, binnen of buiten? Het kan allebei. Waarin verschilt een gesprek tussen vier muren met een gesprek in de buitenlucht? Binnen zit je vaak tegenover elkaar en buiten loop je naast elkaar. Tijdens een wandeling hoef je elkaar niet aan te kijken. Er vallen gemakkelijker stiltes. Gedachten komen tot rust en er ontstaat ruimte voor iets nieuws. Daarbij speelt ‘de ruimte’ zeker een rol, er zijn geen grenzen door muren en een plafond.

Twee vliegen in één klap
Tijdens het coachgesprek werk je aan een situatie die je wilt veranderen en waarin je keuzes wilt maken. Tegelijkertijd wandel je in de natuur, dat ook voor je geestelijke gestel gezond is. Niet alleen je lichaam, ook je brein komt in beweging. Je ontspant sneller en je gedachten worden vrijer. Tijdens het wandelen blijkt dat het gemakkelijker is gevoelens te uiten en te vertellen.

T-splitsing
Bij gesprekken buiten ontstaat meer creativiteit. De natuur biedt veel aanknopingspunten die symboliseren wat zich voordoet in ons leven. Elementen uit de natuur zijn vaak een metafoor: een omgevallen boomstam midden op een pad kan staan voor de belemmering die je ervaart in je loopbaan; die tak is je collega, een alleenstaande struik staat voor het gevoel van eenzaamheid, een T-splitsing wijst op de keuze die je wilt maken. Het zien en benoemen van symbolen maakt dat je er gemakkelijk van een afstand naar kunt kijken en samen met mij als coach reflecteer je op de situatie.

Het is maar hoe je kijkt
Elke situatie of elk vraagstuk is vanuit meerdere kanten te bekijken. Een voorbeeld uit de praktijk: een coachee ziet een prachtige, grote boom die voor hem kracht en sterkte symboliseren. Hij loopt om de boom heen en ziet tot zijn schrik dat de boom vanaf de andere kant scheef staat en lijkt om te vallen. De  wortels lijken klauwen die zich krampachtig vastklampen in de grond. Vanuit dit oogpunt bekeken is de boom allesbehalve sterk. De coachee besluit dat hij de boom liever vanuit de eerdere positie bekijkt. Aan jou de keuze: vanuit welk gezichtspunt wil jij naar je situatie kijken en in actie komen?

Uitzicht op inzicht
Sta jij open voor nieuwe inzichten? Ben jij bereid het oude los te laten om ruimte te creëren voor het nieuwe? Door daadwerkelijk in beweging te komen, ga jij dat realiseren.
Heb je nog vragen of wil je een vrijblijvend kennismakingsgesprek, ik hoor het graag.