Verstop jij je nog steeds?

Verstoppertje spelen vond ik als kind super leuk! Samen met vriendjes en vriendinnetjes voelden we ons helemaal vrij in ons doen en laten, ontdekten allerlei creatieve manieren om ons te verstoppen: in de wasmand, achter een dikke boom of je klom er juist bovenin, in de struiken tussen doornen en brandnetels. Het maakte ons niets uit, we waren vol fantasie, zelfvertrouwen en zeker niet bang. Het was vooral doen en plezier hebben. Wat een ander van je dacht, daar was je helemaal niet mee bezig.

Verstoppertje ‘spelen’ doen we blijkbaar niet alleen als kind. Ik kom het regelmatig tegen bij (jong)volwassenen. Alleen is het dan geen spelletje meer, maar juist een belemmering.
“Ik heb heel veel creatieve ideeën,  maar ik durf ze niet te uiten, anderen zullen het toch wel niets vinden, dus houd ik mijn mond maar in de vergadering”, vertelde mij iemand in de praktijk. Jezelf klein houden. Bescheidenheid en onzekerheid houden je tegen en worden daarom belemmerende patronen van perfectionisme genoemd. Hoe gaaf is het om deze patronen voor jezelf helder te krijgen om ze vervolgens om te zetten in een nieuw perspectief, zodat ze je niet meer belemmeren en je weer vol zelfvertrouwen in het leven staat! Het kan!

Wil jij meer weten? Laat het gerust weten.