Vrij zijn kun je leren

De gouden tip die ik ruim tien jaar geleden kreeg: "Nicole, claim your own space", heeft zich diep in mijn ziel genesteld en blijft als een kompas dienen op mijn levenspad. Het is een herinnering dat er ruimte is voor iedereen, inclusief mijzelf. Deze waardevolle les betekent dat ik met het innemen van mijn eigen ruimte niemand benadeel, vooral mezelf niet. Dat is geen daad van egoïsme, maar eerder een daad van liefdevolle zelfzorg.

In een drukke wereld, waarin verwachtingen en verplichtingen je vaak sturen, is vrij zijn een kunst. Een kunst die ook jij kunt ontwikkelen. Het betekent niet alleen fysiek vrij zijn, maar ook mentaal en emotioneel. Vrijheid omvat het loslaten van schuldgevoelens, het vermijden van overbodige verantwoording en het omarmen van zelfzorg als een essentieel onderdeel van jouw welzijn.

Ontgroeien is een cruciaal onderdeel van deze reis naar vrijheid. Het betekent dat je bepaalde overtuigingen of patronen mag gaan doorbreken. Patronen die je bijvoorbeeld hebt meegekregen vanuit je opvoeding en die je ooit hebben gediend maar nu niet meer. Hier zijn enkele praktische voorbeelden van belemmerende overtuigingen en patronen die je wellicht herkent:

  • Perfectionisme: de lat onrealistisch hoog leggen, je overal verantwoordelijk voor voelen en ver over je grenzen gaan. Het streven naar perfectie kan verlammend werken en je beletten om trots te zijn op wat je wel bereikt.
  • De angst voor afwijzing: het vermijden van nieuwe kansen of sociale interacties uit angst voor afwijzing of niet goed genoeg te zijn, wat je belemmert in je persoonlijke en professionele groei.
  • Zelfopoffering: het voortdurend zorgen voor anderen en je eigen behoeften constant op de laatste plaats zetten, kan leiden tot uitputting en gebrek aan zelfzorg.
  • Het 'moeten' syndroom: het gevoel dat je constant dingen 'moet' doen, gebaseerd op externe verwachtingen, in plaats van keuzes te maken die werkelijk bijdragen aan jouw welzijn.

Jouw reis naar vrij zijn begint bij het bewust worden van jouw belemmerende patronen en jouw behoeften. Het is een proces van zelfreflectie, dat de deur opent naar een leven waarin je keuzes maakt die echt passen bij wie je bent en wat je wilt bereiken.

Zelfzorg speelt een centrale rol in het bereiken van ware vrijheid. Het is niet egoïstisch om voor jezelf te zorgen; het is eerder een uiting van liefde en respect voor jouw eigen welzijn.

Dus, bevrijd jezelf van schuldgevoelens, onnodige verantwoordelijkheden, dwingende verwachtingen en angsten die je tegenhouden en ben je bewust van wat jou echt gelukkig maakt. Vraag daar zo nodig hulp bij, je hoeft het niet alleen te doen.

Claim your own space, want die ruimte is er ook voor jou, net zoals voor iedereen!