Welk masker wil jij afzetten?

Authenticiteit in relaties

Ik las onlangs een krachtig artikel van Susan Smit in Happinez over authenticiteit in relaties. Zij beschrijft op een heldere manier de verschillende fasen die we in een relatie doormaken.

Roze bril

Als we verliefd zijn, hebben we vaak een roze bril op en zien we vooral de geweldige eigenschappen van de ander. Verschillen tussen elkaar nemen we nauwelijks waar, we voelen ons vooral ‘maatjes’.

Verlies van je eigen ik

We zijn geneigd de ander vooral te pleasen. Om een afwijzing te voorkomen, doen we dingen waarmee we over onze eigen grenzen gaan. Soms zelfs zover totdat er niet veel meer over is van je eigen ik. En als dat maar lang genoeg duurt, durf je je ware ik niet meer te laten zien. Je bedriegt daarmee niet alleen de ander, maar vooral ook jezelf.

Behoefte aan ruimte

In de loop der tijd ontdek je meer verschillen dan overeenkomsten in je relatie. Daar waar je eerder bepaalde dingen van jezelf had opgegeven, wil je ze nu weer graag terugveroveren. Je wilt weer ruimte voor jezelf. Het is best lastig om het patroon te doorbreken en te zeggen dat je eigenlijk helemaal niet van wandelen of shoppen houdt.

Zet je masker af

Creëer ruimte voor je eigen interesses en behoeften en sta open voor de wensen van de ander. Door samen te geven en te nemen blijf je in verbinding. Je behoudt je eigen identiteit én vrijheid om je talenten te benutten. Een verrijking van je relatie en je leven.

Graag deel ik de link naar het volledige artikel uit Happinez van Susan Smit: https://www.happinez.nl/wp-content/uploads/sites/4/2017/03/Relatie-blijf-jezelf-in-de-liefde.pdf