Perfectionisten: rolmodellen of tijdbommetjes?

Zelfstandig, ambitieus en perfectionistisch zijn eigenschappen die je ver kunnen brengen. Niet alleen in je studie of werk, ook in je sport of hobby. We leven in een maatschappij waarin we ons wereldburgers voelen met heel veel mogelijkheden. Je kunt veel dingen doen die je leuk vindt, met gemak vliegen we de wereld over om steeds meer te ontdekken en mee te maken. Velen streven naar het hoogst haalbare en hebben vanuit de opvoeding meegekregen, dat als je maar hard genoeg werkt je alles kunt worden, alles zijn, alles doen en alles delen. Want delen doen we volop, via social media en dan vooral de perfecte plaatjes.

Hoge eisen stellen aan jezelf levert druk op. Prestatiedruk zorgt weer voor stress, waarbij ook de angst om te falen steeds vaker de kop op steekt. Steeds meer (jong)volwassenen ervaren stress en burn-outklachten door werk of studie.

Aan perfectionisme zit een keerzijde. De kant waarin het dwangmatige ‘moeten’ de overhand krijgt om aan de hoge eisen die je jezelf stelt te kunnen voldoen. Want je wilt naast een voortreffelijke student of werknemer ook nog een fijne partner zijn, een lieve vriend(in), een zorgzame moeder/vader, een goede mantelzorger, een enthousiaste studiegenoot, behulpzame collega en een actief sportmaatje.

Je hébt heel veel rollen, maar bén jij ook jezelf in die verschillende rollen? Je hebt weliswaar de keuze om je echte ík te laten zien, alleen doe je dit lang niet altijd. Vaak is het gemakkelijker en voelt het veiliger om met de massa mee te gaan en erbij te horen in plaats van op te vallen. Je kwetsbaarheid tonen of je grenzen aangeven, vraagt moed en zelfvertrouwen. En juist daar ontbreekt het dan aan. Onzekerheid, piekeren en angst laten je twijfelen aan jezelf, niet alleen in je studie of werk, ook privé heeft het een negatief effect. Je bent minder blij en kunt je ook minder goed ontspannen. Negatieve gedachten blijven je bezighouden. Angst om niet goed genoeg te zijn of de angst om er niet bij te horen, maakt dat je je gaat aanpassen. Om gewaardeerd en aardig gevonden te worden ga je dingen doen die je eigenlijk niet wilt doen.

Over je eigen grenzen, alles onder controle te houden, alsmaar doorgaan, piekeren, je overal verantwoordelijk voor voelen, uitstelgedrag, moeilijk kunnen kiezen of beslissen zijn allemaal patronen van perfectionisme die je belemmeren volledig jezelf te zijn. De angst om te falen, om niet goed genoeg te zijn, er niet bij te horen of geen waardering te krijgen, overheerst waardoor het je niet meer lukt om op een goede manier met werkdruk om te gaan. Werkdruk door de maatschappij, door wat er in organisaties gebeurt en door druk en stress die je in je persoonlijke leven ervaart. Het rolmodel wordt dan een tijdbommetje dat zonder goede begeleiding vroeg of laat ontploft. Het patroon van perfectionisme  is een belangrijke oorzaak van burn-out. En dat wil je toch te allen tijde voorkomen!

Het goede nieuws is dat jij dit zelf kunt veranderen! Jij bent in staat los te komen van de patronen die jou nu nog belemmeren volledig jezelf te zijn. Jij mag je grenzen aangeven, doen waar je blij van wordt, nee zeggen en je eigen ruimte innemen. Ook jou is het gegund om met zelfvertrouwen in het leven te staan, volledig jezelf te zijn, vrij en vol energie. En dat is niet egoïstisch! Dat is goed voor jezelf zorgen. Wil jij dat ook? Stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Wat wil ik veranderen?
  • Waar word ik blij van en wat geeft mij energie?
  • Wat kan ik zelf doen?
  • Waar heb ik hulp bij nodig?
  • Hoe kan de ander mij hierbij ondersteunen?
  • Wie kan mij hierbij helpen?
  • Wat ga ik vandaag al doen?

Deel je voornemen om los te komen van belemmerende patronen met een vriend(in), collega, je partner, studiebegeleider of leidinggevende en vraag hulp. Je hoeft het tenslotte niet alleen te doen. Gun het jezelf!

Wil jij meer weten over patronen van perfectionisme en faalangst en hoe je deze kunt doorbreken, neem dan gerust contact met me op, je bent van harte welkom!